UNIVERSAL S.R.L.


Reglementari privind simbolurile intretinere textile - Ginetex & Nafta
  duminica, 12 Sept 2010        Simboluri intretinere textile



                Potrivit HG nr. 527/2007 eticheta produselor textile trebuie sa contina si indicarea modului de intretinere a produselor textile, prin utilizarea simbolurilor prevazute in SR EN ISO 23758/2005. 

                Pe plan international sunt în vigoare ghiduri elaborate de Federaþia Tricotajelor, specifice zonelor: America, Asia, Europa de Est, Orientul Mijlociu etc., în scopul detalierii obligatiilor legale si a posibilitatilor permise exportatorilor.

                Tãrile din Europa de Est dispun de reglementãri foarte complexe:

- obligativitatea traducerii etichetei în limba tãrii de destinaþie. Majoritatea tãrilor (Polonia, Republica Cehã, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia – integrate în Uniunea Europeanã în mai 2004 si Bulgaria – viitor membru din 2007) solicitã utilizarea limbii lor nationale. Doar Cipru, Malta si România acceptã engleza si/sau alte limbi ale Uniunii Europene.

- compozitia este impusã de Directiva Europeanã privind compozitia, ale cãrei liste cuprind 44 de denumiri ale fibrelor, preluate din Directivele din 1996 si 1997. Trebuie tradusã în limbile nationale.

- originea nu este armonizatã la nivel comunitar. În Cipru si Malta, indicarea originii este facultativã. Estonia, Republica Cehã, România si Slovenia impun numele fabricantului si/sau importatorului. Alte reglementãri prevãd obligatia de a mentiona cel putin tara de origine. Autoritãtile europene interzic însã statelor, încã din 1985, sã impunã aceastã mentiune.

- întretinerea constituie o mentiune obligatorie în toate statele, cu exceptia Letoniei si a Maltei.

- mãsura este obligatoriu a fi specificatã în: Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Cehã, Slovacia, Slovenia. Mãsurile pot fi indicate în cifre sau în litere, dar se recomandã prezenta unei grile de echivalentã pentru corecta informare a consumatorului.

                Dispozitiile specifice fiecãrei tãri presupun: costuri de traducere, dezacorduri privind obligatiile de mentionare a originii, etichetarea înainte de vãmuire, consecinte financiare legate de blocaje ale mãrfurilor, retrageri ale acestora de pe piatã, amenzi sau chiar pedepse cu privare de libertate, protectionism deghizat, deoarece regulile menite sã protejeze consumatorul sunt transformate deseori în mijloace protectioniste ale pietelor nationale.

                Toate tãrile acceptã folosirea simbolurilor din ISO 23758, care constituie mãrci depuse la OMPI de la Geneva. Grupul International de Etichetare pentru Întretinerea Textilelor (GINETEX) este proprietarul acestor mãrci si deleagã sarcina promovãrii simbolurilor privind etichetarea de întretinere a textilelor comitetelor sale nationale, cedând dreptul de reproducere, de utilizare a simbolurilor si de control al folosirii lor. Numai Republica Cehã si Slovenia au comitete proprii si de aceea pentru comercializarea mãrfurilor trebuie sã obtinã acceptul comitetelor nationale privind folosirea celor cinci simboluri si conditiile de aplicare.

                În tãrile semnatare ale Acordului de la Madrid se poate admite un organism national oficial de standardizare ca membru al GINETEX, cedându-i acestuia dreptul exclusiv de autorizare a folosirii mãrcilor, în mãsura în care este reprezentativ pentru sectoarele interesate în etichetarea de întretinere a textilelor si în care a stabilit o reglementare satisfãcãtoare de utilizare, respectiv se poate stimula crearea unui comitet national care sã îndeplineascã aceleasi conditii.

                În tãrile în care nu existã nici comitet national si nici mãrci GINETEX depuse, folosirea simbolurilor nu este controlatã, rãmânând în responsabilitatea fabricantului.

               

Acordul N.A.F.T.A. (North American Free Trade Area), a fost semnat la 17 decembrie 1992 între SUA, Canada si Mexic, iar ca si consecinta directa a acestuia pe teritoriul nordamerican simbolurile de intretinere textile stabilite prin acest acord, poarta denumirea de SIMBOLURI NAFTA, diferite fata de cele uzitate pe celelalte piete mondiale de profil.

In acest sens producatorii romani care exporta in tarile apartinand acestiu spatiu vor utiliza obligatoriu simbolurile de intretinere NAFTA  in locul celor GINETEX - raspandite in celelalte parti ale lumii.

 

SUNTEM IN MASURA SA IMPRIMAM ATAT SIMBOLURILE NAFTA CAT SI SIMBOLURILE GINETEX PE ETICHETELE DVS.

 

 

 

Iata semnificatia celor mai importante dintre simbolurile de intretinere textile:

SPALARE
Vasul simbolizeaza tratamentul de spalare casnica (cu mana sau masina). Este folosit pentru a fumiza informatii referitoare la temperatura maxima de spalare, precum si la strictetea maxima a procedeului de spalare, astfel:
- cuva cu apa indica spalarea cu apa a produsului (cu mana sau cu masina)
- spalare cu apa la temperatura de 40°C, se va indica temperatura maxima de spalare in °C in vas. stoarcere normala
- spalare moderata (-) bara de sub vas stoarcere redusa
- spalare foarte moderata (- -) cele doua bare de sub vas. a nu se stoarce prin rasucire.
- spalare manuala, temperatura maxima de spalare 40°C.
- interdictia de a spala in apa, manual sau cu masina.

 

CLORURAREA
Albirea cu clor: se simbolizeaza grafic printr-un triunghi astfel:

clorurare permisa, numai in solutie rece si diluata .
este exclusa clorurarea.

 

CALCAREA
Fierul de calcat simbolizeaza grafic calcarea casnica a produsului. Nivelurile de temperatura maxima sunt indicate prin unul, doua sau trei puncte plasate in interiorul simbolului, astfel:
calcarea la o temperatura max. a talpii fierului de calcat de 200°C - trei punctc
calcarea la o temperatura max. a fierului de calcat de 150°C - doua puncte.
calcarea la o temperatura max. a fierului de calcat de 110°C - un punct; tratarea cu aburi prezinta riscuri.
a nu se calca; tratarea cu aburi este interzisa.

 

CURATIREA CHIMICA
Cercul simbolizeaza curatirea chimica pentru articolele textile. El contine indicatii care corespund la diferite tratamente de curatire chimica, astfel:
curatire chimica in toti solventii uzuali pentru un astfel de tratament, inclusiv cei de la simbolul P
curatire chimica in tetracloretilena sau monofluprotriclor-metan precum si cei de la simbolul F.
idem P cu mentiunea ca „bara" indica limitarea stricta a adaugarii apei si/sau a actiunii mecanice si sau a temperaturii si/sau uscarii; a nu se curata chimic prin autoservire.
curatire chimica in trifluortriclor-metan, white-spirtte. „Bara" de sub simbol indica limitarea stricta a apei,actiunii mecanice si a temperaturii precum si a nu se curata chimic prin autoservire.
a nu se curata chimic; a nu se indeparta petele cu solventi.

 

USCAREA IN MASINA DE SPALAT CU TAMBUR ROTATIV
Cercul inscris intr-un patrat simbolizeaza uscarea in masina de uscat cu tambur rotativ dupa un procedeu de spalare. Nivelurile de solicitari maxime sunt indicate prin unul sau doua puncte plasate in interiorul simbolului.
uscare cu masina de uscat cu tambur rotativ/ program normal
uscare cu masina de uscat cu tambur rotativ/ program moderat la temperatura redusa
a nu se usca cu masina de uscat cu tambur rotativ

 

 

www.universalprint.aaz.ro
BANDA RESINA-POLIAMIDA-POLIESTER-SATIN
1 €
ETICHETE TEXTILE IMPRIMATE PREIMPRIMATE
2,5 €
ETICHETE COMPOZITIE TOATE DIMENSIUNILE
3 €
ETICHETE MARIME
1,5 €
ETICHETE AUTOADEZIVE IMPRIMATE HARTIE...
1 €
BENZI IMPRIMATE PERSONALIZAT
1 €

 

In imaginile de mai jos gasiti si simbolurile aferente materialelor folosite in incaltaminte, deasemenea simboluri de intretinere NAFTA.


Simboluri intretinere textile



              
     
X