--20-- ACTE NORMATIVE IN VIGOARE NORME METODOLOGICE PRIVIND ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE - UNIVERSAL S.R.L.
UNIVERSAL S.R.L.


Acte normative in vigoare - Norme metodologice privind etichetarea produselor alimentare



ETICHETAREA  GENERALA A ALIMENTELOR

1. HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, modificatã si completatã prin HG nr. 511/ 2004, HG nr. 1719/ 2004, HG nr. 1870/ 2005, HG nr. 1357/ 2006, HG nr. 1529/ 2007, HG nr. 751/ 2008; HG nr. 685/2009

 

2. REGULAMENTUL (CE) nr. 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sãnãtate asociate alimentelor;


3. REGULAMENTUL(CE) nr.1925/2006 privind adãugarea  de vitamine si minerale si de alte substante la alimente ;


4. Ordin nr. 851/1.505/271/300/2006  privind abrogarea unor acte normative în scopul aplicãrii directe a regulamentelor si deciziilor comunitare;


5. Regulamentul nr. 608/2004/CE al Comisiei cu privire la etichetarea alimentelor si ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri ai fitosterolilor, fitostanoli si/sau esteri ai fitostanolului;

 

NORME METODOLOGICE privind etichetarea alimentelor   

   CAPITOLUL I
 Dispozitii generale
   Art. 1. - Prezentele norme metodologice reglementeaza modul de etichetare a alimentelor livrate ca atare consumatorului final, precum si restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor agenti economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie.
   Dispozitiile prezentelor norme metodologice se aplica si anumitor aspecte referitoare la prezentarea si publicitatea alimentelor.
   Art. 2. - In sensul prezentelor norme metodologice, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
   a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;
   b) aliment nepreambalat - aliment vrac care nu este supus operatiunii de preambalare si care, pentru vanzare, este masurat sau cantarit in prezenta consumatorului;
   c) lot - un ansamblu de unitati de vanzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat in conditii practic identice.
   Art. 3. - Scopul etichetarii este de a da consumatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor lor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare, precum si de a cunoaste eventualele riscuri la care ar putea fi supusi.
   Art. 4. -
(1) Informatiile inscrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, la achizitionarea produselor, in privinta:
   a) caracteristicilor alimentului si in special a naturii, identitatii, proprietatilor, compozitiei, cantitatii, durabilitatii, originii sau provenientei sale, precum si a metodelor de fabricatie sau de productie;
   b) atribuirii de efecte sau proprietati alimentelor pe care acestea nu le poseda;
   c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale atunci cand in realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
   (2) Etichetarea si metodele prin care aceasta se realizeaza nu trebuie sa atribuie alimentelor proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau sa faca referirii la astfel de proprietati; sunt exceptate de la aceasta interdictie apele minerale naturale, precum si orice alimente cu destinatii nutritionale speciale, autorizate in acest sens de Ministerul Sanatatii si Familiei.
   (3) Interdictiile sau restrictiile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica, de asemenea:
   a) prezentarii alimentelor, in special in ceea ce priveste forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt aranjate, precum si modul in care alimentele sunt expuse;
   b) publicitatii alimentelor.
   CAPITOLUL II
 Dispozitii privitoare la alimente
   SECTIUNEA I
Generalitati
   Art. 5. - Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
   a) denumirea sub care este vandut alimentul;
   b) lista cuprinzand ingredientele;
   c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 8;
   d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
   e) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum;
   f) conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
   g) denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau al distribuitorului; in cazul produselor din import se inscriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;
   h) locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului;
   i) instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
   j) concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum;
   k) o mentiune care sa permita identificarea lotului;
   l) mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevazute in anexa nr. 1a).
   SECTIUNEA a II-a
Denumirea sub care este vandut alimentul
   Art. 6. -
(1) Denumirea sub care este vandut alimentul consumatorului final sau agentilor economici care prepara ori furnizeaza hrana pentru populatie este cea prevazuta de reglementarile specifice alimentului respectiv, cu respectarea urmatoarelor conditii:
   a) in lipsa reglementarilor specifice, denumirea sa fie cea obisnuita in Romania;
   b) in lipsa denumirii obisnuite, prevazuta in situatia descrisa la lit. a), denumirea sub care se vinde produsul poate fi o descriere a acestuia si, daca este necesar, a utilizarii sale, care sa fie suficient de clara pentru a permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat;
   c) in toate situatiile insa denumirea sub care este vandut alimentul trebuie sa corespunda naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietatilor alimentului ori materiilor prime utilizate in fabricatie;
   d) pentru alimentele din import trebuie sa se utilizeze denumirea comerciala sub care alimentul este fabricat si comercializat in tara producatoare. Totodata, in cazul in care prin aplicarea prevederilor prezentelor norme metodologice, in special a art. 5, aceasta denumire nu permite consumatorului cunoasterea naturii reale a alimentului si distingerea acestuia de alimente cu care s-ar putea confunda, denumirea comerciala sa fie insotita de o alta informatie descriptiva care sa apara in vecinatatea acesteia;
   e) in mod exceptional, sa nu se utilizeze denumirea comerciala din tara producatoare in cazul in care alimentul importat se diferentiaza in mod esential de cel cunoscut de consumator sub aceasta denumire, in ceea ce priveste compozitia sau fabricatia, iar prevederile lit. d) nu sunt suficiente pentru a asigura informarea corecta a acestuia.
   (2) Marca de fabrica, marca comerciala sau denumirile atractive nu pot inlocui denumirea sub care este vandut alimentul.
   (3) Denumirea sub care este vandut alimentul trebuie sa includa sau sa fie insotita de informatii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare in pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, daca omiterea unor astfel de informatii ar putea crea confuzii in randul consumatorilor. Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea: "Tratat prin ionizare" sau "Tratat cu radiatii ionizante".
   (4) Utilizarea de termeni precum: "mod.", "tip", "gen" impreuna cu denumirea sub care este vandut alimentul este interzisa.
   SECTIUNEA a III-a
Ingredientele
   Art. 7. -
(1) Prin ingredient se intelege orice substanta, inclusiv aditivii, utilizata la producerea sau la prepararea unui aliment si care va fi continuta si de produsul finit ca atare sau intr-o forma modificata.
   (2) Atunci cand un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv.
   (3) In sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmatoarele:
   a) componentele unui ingredient care, in cursul procesului de fabricatie, au fost temporar separate pentru a fi reincorporate ulterior in produs intr-o cantitate care sa nu o depaseasca pe cea initiala;
   b) aditivii a caror prezenta intr-un aliment este datorata exclusiv faptului ca au fost continuti in unul sau in mai multe ingrediente ale acestuia si cu conditia ca acestia nu isi mai indeplinesc functia tehnologica in produsul finit;
   c) aditivii utilizati ca auxiliari tehnologici;
   d) substantele folosite in cantitati strict necesare ca solventi sau ca suport pentru aditivi ori pentru arome.
   (4) Lista cuprinzand ingredientele contine toate ingredientele din alimente in ordinea descrescatoare a cantitatii, determinata in momentul introducerii in fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate in alimente se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele.
   (5) Lista cuprinzand ingredientele este precedata de un titlu corespunzator care include mentiunea "Ingrediente", cu urmatoarele precizari:
   a) apa adaugata si substantele volatile vor fi indicate in ordinea greutatii lor in produsul finit; cantitatea apei adaugate ca ingredient intr-un aliment este determinata scazandu-se din cantitatea totala a produsului finit cantitatea totala a celorlalte ingrediente folosite. Se excepteaza mentionarea apei in cazul in care cantitatea ei nu depaseste 5% din greutatea produsului finit;
   b) ingredientele folosite in forma concentrata sau deshidratata si reconstituite in momentul fabricarii pot fi indicate in ordinea ponderala avuta inaintea concentrarii sau deshidratarii lor;
   c) in cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie reconstituite prin adaugarea apei, ingredientele pot fi mentionate in ordinea proportiilor din produsul reconstituit, cu conditia ca lista cuprinzand ingredientele sa fie insotita de o mentiune, precum: "ingrediente ale produsului reconstituit" sau "ingrediente ale produsului gata de consum";
   d) in cazul amestecurilor de fructe sau de legume, in care nici un fruct ori nici o leguma nu predomina cantitativ intr-un mod semnificativ, ingredientele se pot inscrie si in alta ordine, cu conditia ca lista cuprinzand ingredientele sa fie insotita de expresia "in proportie variabila";
   e) prevederile lit. d) se aplica si in cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice.
   (6) Ingredientele nu se inscriu in cazul alimentelor mentionate in anexa nr. 1c).
   (7) In cazul in care ingredientele se inscriu cu denumirea specifica, descrierea se face in conformitate cu prevederile prezentului articol, cu urmatoarele precizari:
   a) ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prezentate in anexa nr. 1e) si sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective;
   b) ingredientele care apartin uneia dintre categoriile prevazute in anexa nr. 1d) se inscriu in lista cu denumirea categoriei, urmata de numele specific sau de codul numeric C.E.; in cazul unui ingredient care apartine mai multor categorii se indica numai categoria corespunzatoare functiei sale principale in cadrul alimentului respectiv;
   c) atunci cand un ingredient contine gluten, denumirile "amidon", respectiv "amidon modificat", prevazute in anexele nr. 1e) si 1d), se completeaza prin indicarea originii vegetale a acestuia;
   d) indicarea aromelor se face prin mentionarea termenului "aroma/arome" ori a unei denumiri specifice sau printr-o descriere a acestora. Termenul "aroma naturala" sau alta expresie cu aceeasi semnificatie se utilizeaza numai pentru aromele a caror componenta de aromatizare contine exclusiv substantele aromatizante si/sau preparatele aromatizante definite in acte normative specifice. In cazul in care denumirea aromei contine o referinta la natura vegetala sau animala ori la originea substantelor incorporate, termenul "natural" sau alta expresie cu aceeasi semnificatie se utilizeaza numai pentru aroma la care componenta aromatizanta a fost izolata prin procedee fizice corespunzatoare, prin procedee enzimatice sau microbiologice ori prin procedeele de preparare traditionala a alimentelor obtinute in totalitate sau aproape in totalitate din alimentul sau din sursa aromatizanta respectiva.

   (8) Denumirea sub care este vandut un aliment poate fi insotita de mentionarea unuia sau mai multor ingrediente, daca acest lucru este prevazut prin acte normative specifice.
   (9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate inscrie in lista cuprinzand ingredientele cu denumirea proprie sub care figureaza in actele normative in vigoare, in functie de ponderea sa cantitativa in aliment, cu conditia ca aceasta sa fie urmata de enumerarea propriilor ingrediente. Aceasta enumerare nu este obligatorie:
   a) in cazul in care ingredientul compus reprezinta mai putin de 25% din produsul finit; aceasta exceptie nu se aplica in cazul aditivilor, conform prevederilor alin. (3);
   b) in cazul in care ingredientul compus este un aliment si face parte din categoria ingredientelor cuprinse in anexa nr. 1c).
   (10) Mentionarea apei nu este necesara in cazul in care ea este folosita in procesul de fabricatie ca unic mod pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat sub forma concentrata sau deshidratata ori in cazul in care aceasta serveste ca mediu lichid, care in mod normal nu poate fi consumat.
   Art. 8. -
(1) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, exprimata in procente, determinata la momentul introducerii acestora in fabricatie, se declara in urmatoarele situatii:
   a) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare cu denumirea sub care alimentul este vandut ori este in mod obisnuit asociat cu aceasta denumire de consumator; sau
   b) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata la etichetare prin cuvinte, desene ori grafice; sau
   c) cand ingredientul sau categoria de ingrediente respective confera caracteristici specifice alimentului si il diferentiaza de alte produse cu care ar putea fi confundat datorita denumirii sau aspectului sau.

   (2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica:
   a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente:
   a1) a caror cantitate neta se inscrie pe eticheta, in conformitate cu art. 9 alin. (3); sau
   a2) ale caror cantitati sunt deja stabilite pentru a fi inscrise pe etichete, prin acte normative specifice;
   a3) care sunt utilizate in cantitati mici in scop de aromatizare;
   a4) in cazul in care, desi apar cu denumirea sub care este vandut alimentul, nu influenteaza alegerea consumatorului, avandu-se in vedere ca variatia in cantitate nu este esentiala pentru a caracteriza alimentul sau nu il diferentiaza de produsele similare;
   b) atunci cand prin acte normative specifice se stabileste in mod precis cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fara a impune indicarea acesteia pe eticheta;
   c) in situatiile prevazute la art. 7 alin. (5) lit. d) si e).
   (3) Prevederile alin. (1) lit. a) si b) nu se aplica in cazul mentiunilor referitoare la adaosul de vitamine si de minerale, atunci cand acestea se supun etichetarii nutritionale.
   (4) Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se inscrie cu denumirea sub care este vandut alimentul ori in imediata vecinatate a acesteia, sau in lista cuprinzand ingredientele, in continuarea denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente respective.
   (5) In cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse, cantitatea indicata a unui ingredient sau a ingredientelor, exprimata in procente, se raporteaza la produsul finit. Atunci cand cantitatea unui ingredient sau cantitatea totala a ingredientelor inscrisa prin etichetare depaseste 100%, exprimarea procentuala se inlocuieste cu cea a cantitatii ingredientului/ingredientelor utilizate la obtinerea a 100 grame de produs finit.

   (6) Cantitatea ingredientelor volatile se indica corespunzator cantitatii din produsul finit.
   (7) Cantitatea de ingrediente, utilizata in forma concentrata sau deshidratata si reconstituita pe parcursul procesului de fabricatie, poate fi indicata corespunzator cantitatii dinaintea concentrarii ori deshidratarii. In cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeaza sa fie reconstituite prin adaugarea apei, cantitatea de ingrediente poate fi indicata corespunzator cantitatii din produsul reconstituit.
   (8) Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementarilor referitoare la etichetarea nutritionala.
   SECTIUNEA a IV-a
Cantitatea neta
   Art. 9. -
(1) Inscrierea cantitatii nete a alimentelor preambalate se face in unitati de volum pentru produsele lichide si in unitati de masa pentru celelalte produse, utilizandu-se, dupa caz, litrul, centilitrul, mililitrul, kilogramul sau gramul.
   (2) a) Prevederile referitoare la indicarea cantitatii nete se aplica si in cazul in care prin acte normative specifice se impune indicarea cantitatii nominale minime sau medii.
   b) In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe articole continand aceeasi cantitate din acelasi produs, ambalate individual, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete continute de un ambalaj individual si a numarului total al acestora. Aceste mentiuni nu sunt obligatorii atunci cand numarul total de ambalaje individuale poate fi numarat cu usurinta din exterior si atunci cand cel putin o indicatie privind cantitatea neta individuala poate fi citita clar din exteriorul produsului.
   c) In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unitati de vanzare, indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete totale si a numarului total de ambalaje individuale.

   (3) a) In cazul alimentelor solide livrate in mediu lichid se indica pe eticheta si masa neta a componentei solide.
   b) Prin mediu lichid se intelege: apa, solutii apoase de saruri, saramura, solutii apoase de acizi alimentari, otet, solutii apoase de zahar sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, in cazul fructelor sau legumelor.
   c) Substantele care se constituie ca mediu lichid pot fi singure sau in amestec, ca atare ori congelate, cu conditia ca acestea sa fie numai un element auxiliar al componentei solide si astfel sa nu reprezinte un factor de decizie pentru cumparator.
   (4) Indicarea cantitatii nete nu este obligatorie pentru:
   a) alimentele vandute cu bucata, cu conditia ca numarul de articole sa poata fi vazut cu claritate si sa poata fi numarat cu usurinta din exteriorul produsului; in caz contrar se indica numarul pe eticheta;
   b) alimentele care pot inregistra pierderi considerabile de volum sau de masa si care sunt vandute la bucata sau cantarite in prezenta cumparatorului;
   c) alimentele a caror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5 mililitri; aceasta prevedere nu se aplica condimentelor si plantelor aromatice.
   SECTIUNEA a V-a
Data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate, conditii
de pastrare, de conservare si de folosire
   Art. 10. -
(1) Pe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se inscrie de catre producator data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care acestea isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare.
   (2) Data va fi precedata de mentiunea:
   -"A se consuma, de preferinta, inainte de ...", daca in data este inclusa ziua; sau
   -"A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul ...", daca se indica luna si anul sau numai anul.
   (3) Mentiunile prevazute la alin. (2) sunt insotite fie de data, fie de indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau ambalaj. Mentiunile sunt completate, dupa caz, cu indicarea conditiilor de pastrare si conservare ce trebuie respectate pe perioada durabilitatii minimale.
   (4) Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii si a anului, intr-o forma cronologica necodificata; in cazul alimentelor:
   -a caror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient sa se indice ziua si luna;
   -a caror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni, este suficient sa se indice luna si anul;
   -a caror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient sa se indice anul.
   (5) Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele mentionate in anexa nr. 1b).
   Art. 11. -
(1) Pentru produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului data durabilitatii minimale este inlocuita de data limita de consum. Data inscrisa de producator este precedata de mentiunea "expira la data de ...", indicandu-se in ordine ziua, luna si eventual anul, in forma necodificata.
   (2) Mentiunea prevazuta la alin. (1) este insotita fie de data, fie de indicarea locului in care aceasta este inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj.
   (3) Mentiunea cuprinsa in alin. (1) se completeaza cu indicarea conditiilor de depozitare ce trebuie respectate.

   Art. 12. -
(1) Informatiile privind modul de preparare a alimentelor se indica in asa fel incat sa permita utilizarea corecta a acestora.
   (2) Pentru anumite alimente, in cazul in care producatorul nu stabileste instructiuni precise de utilizare, acestea pot fi impuse prin acte normative specifice.
   SECTIUNEA a VI-a
Concentratia alcoolica
   Art. 13. -
(1) Prezenta sectiune se refera la indicarea concentratiei alcoolice in volum pe etichetele bauturilor ce contin alcool mai mult de 1,2% in volum, exceptandu-se cele prevazute la pozitiile tarifare 22.04 si 22.05 din Tariful vamal de import al Romaniei.
   (2) Concentratia alcoolica se exprima in procente de volum, la temperatura de referinta de 20▫C; valoarea concentratiei alcoolice se inscrie in cifre cu cel mult o zecimala urmata de simbolul "% vol." si poate fi precedata de cuvantul "alcool" sau de abrevierea "alc.".
   (3) Tolerantele pozitive si negative, exprimate in valoare absoluta, permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportata in procente de volum, sunt urmatoarele:
      (4) Tolerantele stabilite la alin. (3) lit. a)-h) nu exclud aplicarea tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea concentratiei alcoolice.
   SECTIUNEA a VII-a
Dispozitii referitoare la alimente preambalate
   Art. 14. -
(1) Pentru alimentele preambalate mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu pe ambalaj sau pe o eticheta atasata de acesta.
   (2) Mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu numai pe documentele de insotire, atunci cand alimentele preambalate sunt:
   a) comercializate intr-o forma intermediara celei de vanzare catre consumatorul final si nu fac obiectul vanzarii catre agentii economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie;
   b) destinate aprovizionarii agentilor economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie, supunandu-le unor procese de prelucrare.
   (3) In cazul produselor prevazute la alin. (2), pe ambalajul exterior in care acestea sunt prezentate spre comercializare se inscriu elementele prevazute la art. 5 lit. a), e) si g) si, dupa caz, cele prevazute la art. 11.
   (4) Mentiunile prevazute la art. 5 se inscriu astfel incat sa fie usor de inteles, sunt marcate vizibil pentru a putea fi vazute cu usurinta, lizibil si intr-un mod ce nu permite stergerea; acestea nu vor fi in nici un fel mascate, nu se inscriptioneaza in locuri obscure sau intrerupte prin inscriptii ori imagini.
   (5) Mentiunile prevazute la art. 5 lit. a), d), e) si j) se inscriu in acelasi camp vizual.
   (6) In cazul ambalajelor din sticla destinate reutilizarii, marcate intr-un mod ce nu permite stergerea, precum si al ambalajelor sau recipientelor care nu au nici una dintre fete cu suprafata mai mare de 10 cm 2 se inscriu pe etichete doar elementele prevazute la art. 5 lit. a), d) si e). In acest caz nu se aplica prevederile alin. (5).


                                                 SECTIUNEA a VIII-a
Dispozitii referitoare la alimentele nepreambalate
   Art. 15. -
(1) Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori agentilor economici care prepara hrana pentru populatie, trebuie sa aiba inscrise denumirea conform prevederilor art. 5 si data durabilitatii minimale sau data limita de consum. Inscrierea se face pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma fara risc de confuzie.
   (2) Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale alimentele cuprinse in anexa nr. 1b).
   SECTIUNEA a IX-a
Indicarea lotului
   Art. 16. -
(1) Alimentele nu pot fi comercializate daca nu sunt insotite de o indicatie care sa permita identificarea lotului din care fac parte.
   (2) Indicarea lotului nu este obligatorie pentru urmatoarele alimente sau in urmatoarele conditii:
   a) produse agricole care in momentul transferarii din spatiul de depozitare sunt vandute sau livrate de la producator la unitati in scopul depozitarii temporare, conditionarii sau ambalarii, dirijate catre organizatii de producatori ori achizitionate in vederea introducerii imediate intr-un sistem de pregatire operationala sau de transformare;
   b) atunci cand la locurile de vanzare catre consumatorul final alimentele nepreambalate sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate in vederea vanzarii imediate;
   c) pentru ambalajele si recipientele a caror fata mare are o suprafata mai mica de 10 cm2;
   d) portiile individuale de inghetata; in acest caz indicarea lotului de fabricatie se face pe ambalajul colectiv;
   e) atunci cand data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate este indicat prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta ordine.
   (3) Raspunderea in ceea ce priveste stabilirea si inscrierea lotului revine, dupa caz, producatorului sau ambalatorului ori agentului economic inregistrat in Romania, care comercializeaza pentru prima oara produsul.
   (4) Indicarea lotului este precedata de litera L, cu exceptia cazurilor in care aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicatii de pe eticheta.
   (5) In cazul alimentelor preambalate indicarea lotului conform alin. (4) se face pe ambalaj sau pe eticheta atasata de acesta; in cazul alimentelor nepreambalate aceasta indicatie apare pe ambalaj sau pe container ori, in lipsa acestora, pe documentele comerciale insotitoare.
   (6) Inscrierea lotului se face in asa fel incat sa poata fi vazuta cu usurinta, sa poata fi citita cu claritate si sa nu permita stergerea.
   CAPITOLUL III
 Dispozitii finale
   Art. 17. - In cazul alimentelor comercializate in ambalaje atractive, precum figurinele sau suvenirurile, se inscriu elementele prevazute la art. 5 lit. a), d) si g).
   Art. 18. -
(1) Etichetarea trebuie sa includa una sau mai multe mentiuni suplimentare pentru urmatoarele categorii de alimente:
   
--------------------------------------------------------------------------------
Nr.
crt. Categoriile de alimente Mentiuni
--------------------------------------------------------------------------------
1. Alimente la care durabilitatea a "Ambalat in atmosfera
fost prelungita cu ajutorul gazelor protectoare"
avizate sanitar
2. Alimente care contin unul sau "Cu indulcitor/indulcitori"
mai multi indulcitori autorizati Aceasta mentiune va insoti
denumirea sub care este
vandut produsul, conform art. 6
3. Alimente care contin atat adaosuri "Cu zahar/zaharuri si indulcitor/
de zahar sau zaharuri, cat si unul indulcitori" Aceasta mentiune
sau mai multi indulcitori autorizati va insoti denumirea sub care
este vandut produsul conform art. 6
4. Alimente ce contin aspartam "Contine o sursa de fenilalanina"
5. Alimente ce contin mai mult de "Consumul in exces poate
10% polioli adaugati produce efecte laxative"
--------------------------------------------------------------------------------
   (2) Mentiunile prevazute la alin. (1) nr. crt. 2 si 3 nu se supun prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) si b).
   Art. 19. - Toate mentiunile ce se inscriu pe etichete, prospecte sau, dupa caz, in documente insotitoare, in conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, trebuie sa fie redactate in limba romana, fara a exclude prezentarea acestora si in alte limbi.
   Art. 20. - Prezentele norme metodologice nu restrictioneaza aplicarea actelor normative specifice pentru alimentelor specificate.
   Art. 21. - Se interzice modificarea datei durabilitatii minimale sau a termenului de valabilitate inscris prin etichetarea originara.
   Art. 22. -
(1) Se interzice utilizarea in etichetare, afisarea in vecinatatea alimentelor sau inscrierea in documentele insotitoare ori in prospectele de prezentare a denumirilor, indicatiilor, reprezentarilor, semnelor si a oricaror alte forme de prezentare de natura sa induca in eroare consumatorul, in special in ceea ce priveste calitatea, originea sau provenienta alimentului.
   (2) Ilustrarea de fructe si/sau portiuni vegetale pe etichete, ambalaje de prezentare, cataloage sau prin publicitate nu este permisa decat in cazul in care fructele (sau parti de fruct-suc de fructe, pulpa de fruct) si/sau portiunile vegetale apar in denumirea sub care este vandut produsul si sunt inscrise in lista cuprinzand ingredientele urmate de cantitatea acestora exprimata in procente.
   In cazul utilizarii la fabricarea alimentelor numai a aromelor se interzice ilustrarea, desenarea sau orice alte forme de reprezentare a fructelor si/sau a portiunilor vegetale.
   Art. 23. - Anexele nr. 1a) - 1e) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
   ANEXA  Nr. 1a)
la normele metodologice
 
   MENTIUNI SUPLIMENTARE
de etichetare pe grupe de produse
   Prevederile art. 5 lit. a)-l) din anexa nr. 1 vor fi completate cu mentiunile specifice fiecarei grupe de produse, dupa cum urmeaza:
   1. Lapte de consum
   a) continutul de grasime - exprimat in procente - pentru fiecare tip de lapte de consum (lapte normalizat, lapte smantanit, lapte hiperproteic);
   b) procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat); prescurtarile de tipul "past.", "UHT" sunt admise;
   c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona "A se pastra la temperatura de 2-4▫C".
   2. Sortimente de lapte concentrat sau praf
   a) in cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit:
   -mentiunea "tratat la temperatura ultrainalta (UHT)" sau "tratat la temperatura ultrainalta", daca acestea au fost supuse la un astfel de tratament si ambalate aseptic;
   -continutul de grasime, exprimat in procente;
   -continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
   -recomandari privind modul de utilizare si conditiile de dilutie;
   b) in cazul sortimentelor de lapte praf:
   -mentiunea "produs instant" - pentru produsele cu solubilitate instantanee;
   -continutul de grasime, exprimat in procente;
   -continutul de substanta uscata, exprimat in procente;
   -recomandari privind metoda de reconstituire si diluare, precum si continutul in grasime al produsului astfel reconstituit.
   3. Produse lactate acide (iaurt, smantana, lapte batut, kefir, sana)
   -continutul de grasime, exprimat in procente pentru fiecare tip de produs.
  4. Branzeturi
   Pentru diferite tipuri de sortimente din aceasta grupa: branzeturi proaspete, maturate, topite, fermentate, aromatizate:
   a) continutul de grasime raportat la substanta uscata, exprimat in procente;
   b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);
   c) o mentiune precum "pe baza de lapte crud", daca s-a utilizat numai lapte crud pentru fabricare;
   d) in cazul branzeturilor aromatizate, mentionarea aromatizantului adaugat.
   5. Unt
   a) continutul de grasime, exprimat in procente;
   b) o mentiune speciala in cazul adaosului de sare.
   6. Produse din categoria margarina
   a) mentiune privind tipul de margarina;
   b) continutul de grasime, exprimat in procente;
   c) mentiunile privind adaosurile de lapte, unt, vitamine, daca s-au utilizat asemenea adaosuri in fabricare;
   d) margarina continand mai mult de 0,5% sare comestibila trebuie indicata ca "sarata".
   7. Carne si produse din carne
   a) mentionarea speciilor de animale de la care provine carnea (inclusiv organele);
   b) denumirea speciei pentru peste, crustacee, moluste;
   c) mentionarea procedeelor de fabricatie sau natura tratamentelor utilizate, ca de exemplu:
   -produs pe baza de carne tocata;
   -produs crud-uscat;
   -produs afumat;
   -produs sarat;
   -carnati proaspeti pentru fript, prajit;
   -preparate din carne proaspete (fierte);
   -preparate din carne fierte si afumate;
   -preparate din carne crude si afumate;
   -preparate din carne fierte, afumate si uscate;
   -preparate din carne fierte si dublu afumate;
   -preparate din carne prelucrate prin coacere;
   -produs pasteurizat (semiconserve tratate termic la o temperatura mai mica de 100▫C);
   -produs refrigerat;
   -produs congelat;
   -semipreparate culinare (pentru produsele netratate termic);
   -produs pe baza de peste..., cu specificarea speciei si a tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare);
   -produs sterilizat;
   -produs obtinut prin injectare;
   d) informatia privind specia de animale nu este necesara pentru produsele pe baza de carne alcatuite numai din carne de bovina, porcina, si nici atunci cand este utilizata denumirea lor traditionala. Daca una dintre cele doua specii este mentionata in denumirea sub care este vandut alimentul, proportia de carne trebuie sa fie mai mare de 50% din compozitie;
   e) nu este necesara mentionarea speciei de animale pentru slanina, sorici, sange, plasma;
   f) mentionarea tipului de membrana utilizat:
   -membrane naturale;
   -membrane artificiale comestibile;
   -membrane artificiale necomestibile;
   g) extractul si supa de carne care nu provin din carne de bovina trebuie sa poarte indicatia privind carnea utilizata (de exemplu, extract din carne de porc).
   8. Oua si produse din oua
   a) la locul de vanzare se va afisa o eticheta in care se va mentiona: "oua proaspete mari" (cu masa peste 50 g/buc.) sau "oua proaspete mici" (cu masa cuprinsa intre 40-50 g/buc.);
   b) pentru produsele din oua se va indica continutul in oua raportat la produsul finit, exprimat in procente, si temperatura de depozitare.
   9. Legume-fructe
   a) in cazul ciupercilor comestibile congelate, data congelarii;
   b) in cazul produselor pe baza de ciuperci uscate, o mentiune precum "fabricat plecand de la ciuperci uscate";
   c) in cazul ciupercilor de cultura proaspete, indicarea agentului economic producator sau a producatorului particular.
   10. Suc natural de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe
   a) in cazul produselor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o mentiune precum "carbogazos";
   b) mentionarea fructelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs;
  c) in cazul sucurilor si nectarurilor obtinute din concentrate se mentioneaza "obtinut din concentrat de x", in care x reprezinta numele fructului; aceasta mentiune va figura in imediata apropiere a denumirii produsului, cu caractere ingrosate;
   d) in cazul sucurilor si nectarurilor cu pulpa in continut se mentioneaza "cu pulpa";
   e) in cazul nectarurilor se mentioneaza continutul minim de fructe (x %) in imediata apropiere a denumirii produsului, in care x reprezinta procentul minim de fruct din produsul finit;
   f) in cazul in care nectarul de fructe contine miere, mentiunea "contine miere" trebuie sa figureze in imediata apropiere a denumirii produsului;
   g) in cazul sucurilor de fructe diluate se mentioneaza in imediata apropiere a denumirii produsului continutul minim de suc de fructe, piure de fructe sau amestec din aceste componente.
   11. Bauturi racoritoare
   a) daca se utilizeaza mai multe sucuri de fructe, acestea vor fi mentionate in ordinea descrescatoare a concentratiilor lor;
   b) daca proportia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4% se mentioneaza denumirea fructului ("...suc de lamaie", "...suc de portocale"), iar daca proportia din sucul de fructe este mai mica de 4% se mentioneaza "...cu aroma de...";
   c) in cazul produselor cu continut mai mare de 30 mg cafeina/l, o mentiune precum "contine cafeina"; in cazul bauturilor ce contin de regula cafeina, iar concentratia este mai mica de 1 mg/l se indica "fara cafeina";
   d) in cazul bauturilor continand mai mult de 2 g dioxid de carbon/l denumirea sub care se vinde produsul se completeaza cu mentiunea "carbogazoasa";
   e) mentionarea originii apei minerale, cand aceasta este folosita la prepararea produselor.
   12. Sucuri de legume
   -mentionarea legumelor in ordinea descrescatoare a proportiei acestora in produs.
   13. Conserve de fructe (dulceata, gem, marmelada, crema, pasta, piureuri de castane indulcite):
X